De vanligaste anledningarna till ond rygg – och hur du undviker dem

Det är många svenskar som har problem med ryggen. Alla som har haft sådana problem vet hur frustrerande och smärtsamt det kan vara. Om du haft tur och inte har några ryggproblem är det ändå viktigt att tänka på några saker för att undvika det i framtiden.

Naprapat

Om du har återkommande ryggproblem kan det vara bra att gå till någon professionell som kan hjälpa dig. En naprapat är att rekommendera då de specialiserar sig på exempelvis rygg- och nackproblem. Beroende på vilka problem du har finns det olika behandlingar naprapaten kan använda sig av. Vanligast är att du får en blandning av flera behandlingstekniker för att komma åt problemet. En naprapat är också bra att vända sig till om du har exempelvis fot-, knä-, armbågs- eller axelproblem.

Undvik ryggont

Uppskattningsvis fyra av fem svenskar får någon gång under livet problem med ryggen, enligt Aftonbladet Hälsa. Långt ifrån alla söker vård eller hjälp för sina problem, vilket kan förvärra tillståndet ordentligt. För de flesta går det över efter en kort period men många mindre lyckligt lottade får besvär en längre tid och det utvecklas till en kronisk åkomma. Människor som sitter mycket i sitt arbete är ofta drabbade. Där gäller det att se över sittställningen och tänka på ergonomin. I det fallet finns det stolar som är speciellt anpassade för att förhindra ryggproblem. Ta också många korta raster där du sträcker på dig. En annan vanlig anledning till ryggproblem är tunga lyft. Det är viktigt att lyfta med benen och inte ryggen. Det gäller särskilt om du lyfter ofta, då behövs det inte särskilt tunga föremål för att du ska drabbas. Det viktigaste är att lyssna på kroppen – om du får ont är det bäst att söka vård innan det blir värre och smärtan börjar påverka din livsföring.

Förebyggande träning

Det finns flera övningar man kan göra som kan hjälpa till att förebygga ryggproblem:

  1. Lägg dig på rygg och böj benen med fötterna mot golvet. Spänn sedan de inre magmusklerna. Detta ska räta ut svanken och skapa en liten lutning bakåt av bäckenbenet. Håll detta i ett par sekunder och slappna sedan av. Gör detta i 3 serier om 10 övningar styck.
  2. I samma ställning som ovan, spänn de inre magmusklerna och lyft sedan ryggen kota för kota, börja med den nedersta, till överkroppen är i rak linje med låren och knäna. Om övningen gör ont, gör den bara så långt du kan. Gör även denna i 3 serier om 10 övningar styck.
  3. För nästa övning stå på knäna och armbågarna, spänn sedan kroppen så den blir så rak som möjligt. Var noga med att rumpan aldrig är högre upp än resten av kroppen. Stå så i 10-60 (så länge du känner att du klarar) sekunder och upprepa 3 gånger.