Grundstenar för hälsa

Vilka är de fem viktigaste grundstenarna för att leva ett hälsosamt liv? I denna artikel skall vi försöka ge dig svar på och insikter i denna fråga. Tänk på att varje person är unik och har sina egna behov, mål och värderingar.

Ta rekommendationerna med en nypa salt men ha dem gärna som riktmärke om du vill göra egen forskning inom området.

1.       Rent vatten

Vi består av vatten. Cirka två tredjedelar av vår kropp gör det och det är oerhört viktigt att hålla vätskebalans i kroppen genom att dricka rent vatten och även tvätta med rent vatten. Vissa tar det på rätt stor allvar. När Kim Basinger tvättar håret, använder hon uteslutande vatten på flaska av märket Evian. Å andra sidan finns det fortfarande länder i vår värld där tillgången till rent vatten är minimal. Det vore kanske hälsosammare för vår själ att överföra lite pengar till en välgörenhetsorganisation som arbetar aktivt med vattenombesörjning.

2.       Motion

En annan viktig faktor är motion. Vi svenskar motionerar ofta och mycket jämfört med andra länder. Det är viktigt att samtidigt inte överanstränga sig. Det är viktigt att hitta balans i sitt liv med tillräckligt mycket motion för att må bra. Se till att undvika onödiga skador.  Ungefär 2-3 gånger i veckan räcker.

3.       Ät sunt

Det är såklart viktigt att äta rätt. Det har skrivits ett oändligt antal böcker om hur vi ska äta. Egentligen är det enkelt. Ät små portioner fyra till sex gånger per dag. Ät inte för mycket fett och processad mat. Ät mycket frukt och grönsaker.

4.       Ge och få kärlek

Kärlek ger oss bättre mental och psykisk hälsa. Vi behöver kontakt med andra. Vi behöver visa vår kärlek och känna oss älskade. Det behöver inte betyda fysisk kontakt. Ibland räcker det med sköna ord, en blick och ett leende. Det kan komma från din partner eller från en gammal tant på bussen till stranden. Sitt inte framför datorn hela dagen. Gå ut ur lägenheten och sprid kärlek!

5.       Mindre stress

Våra liv innebär en del stress. Vi känner behovet att vara uppdaterade om precis allting. Vi vill hinna med allt och tjäna så mycket pengar som det bara går. Slappna av! Vill du leva ett hälsosamt liv, behöver du ta paus i din vardag och njuta av livet. Vet du inte hur, låt dina vänner och/eller släktingar hjälpa dig. Ett tips att lägga på minnet är att alkohol och cigaretter inte riktigt hjälper dig att minska din stressnivå. De ger dig sken av det.