Skador i fötterna

Något som kan orsaka stort förhinder i vardagslivet är skador i fötterna. Det kan göra det besvärligt att ta sig runt och återhämtningstiden kan kännas väldigt lång.

Många skador i fötter och ben gör så att man haltar, vilket belastar kroppen på fel sätt. Detta leder även i sin tur till smärta i områden som knän, höft, eller rygg. Den som upplever återkommande smärta i något av dessa områden kan behöva uppsöka ett kiropraktiker och få sina fötter undersökta, då just fötterna kan visa sig vara grundproblemet.

Som man blir äldre, men även vid hög viktökning kan hålfoten bli lägre och det gör att foten blir plattare. När detta händer kommer nerverna i foten i kläm och det leder till smärta. Gamla skador från stukningar kan då även orsaka besvär.

Något som alla kan göra för att hjälpa sig själv att undvika skador i fötterna är att välja rätt sorts skor. Träningsskor är formade efter foten och har dessutom bra svikt och tjocka sulor, allt detta hjälper att skydda foten mot skador. Sedan finns det en typ av sko som brukar kallas för walkingskor, de flesta sportaffärerna har dem, och de har även inbyggda stötdämpare. Detta är bra om man går mycket på hårda golv eller asfalt. Passform är också väldigt viktigt. Foten ska inte kännas som att den kommer i kläm, men den får heller inte sitta för löst i skon.

När man skadat foten är det mer viktigt är någonsin att sköta den. Har man fått en lättare skada som en stukning är det viktigt att lägga upp benet medan man vilar, detta hjälper att hålla nere svullnad. Mer allvarligare skador som benbrott är det naturligtvis svårare att sköta själv, det bästa man kan göra då är fråga sin läkare vad det är man bör hålla sig från och sedan helt enkelt följa råd.