Stora maratonlopp

Det finns en hel del olika maratonlopp världen över, naturligtvis är vissa mycket mer kända än andra och det är därför mer prestige inblandat i att kunna säga att man har sprungit dem.

London Marathon

London Marathon är världens största maratonlopp, det springs varje år i april och har omkring 40 000 deltagare. Loppet startade 1981 och startar i sydöstra London stadsdelen Greenwich, som för övrigt lånat ut sitt namn till Greenwich Mean Time, eller GMT. Greenwich var ursprungligen en egen stad, men som London växte ihop med den är den numera en stadsdel.

Knapp två mil in i loppet passerar deltagarna London Bridge och är inne i stadens centrum. Ruttens kommande mil fortsätter genom Docklands som en gång i tiden var endast ett ödsligt industriområde men nu byggts om till mycket trevligare bostadskvarter. Den sista milen går genom centrala London och förbi fantastiska landmärken som Towern, Victoria Embankment, Big Ben och Parlamentshuset innan man slutligen når målet framför Buckingham Palace. Eftersom professionella löpare deltar är det inte ovanligt att olika företag erbjuder odds på de bästa löparna.

Boston Marathon

Boston Marathon startar likt London Marathon också det i april, men det startade betydligt tidigare. Boson Marathon är inte det största maratonloppet, med sina 20 000 deltagare, men det kan istället skryta med att de är det äldsta. Loppet har sprungits ända sedan 1897, det startade både då och nu i Hopkinton och går norrut mot Boston. På grund av detta är det mer ett landsvägslopp än ett stadslopp som London Marathon.

Banans start är 70 meter över havet och målet är bara på 3 meter, därför anses det vara ganska lättlöpt, speciellt i början. Men omkring en mil in i loppet dyker det upp ett antal backar, mest kända av dessa är backen Heartbreak Hill. Runt en halv miljon människor brukar kanta banan från start till mål, och en hel del samlas just kring Heartbreak Hill.